Birçok farklı sektörde faaliyet gösteren işletmeler giderek artan bir sıklıkta barkod sistemlerini kullanmaktadır. Desnet müşterilerinin teknolojideki gelişmelere uyumlu ihtiyaçlarını karşılamak için karekod okuyucu ve barkod yazıcı başta olmak üzere birçok farklı alternatife, ürün kategorileri arasında yer vermektedir.
Barkod, bir dizi paralel siyah çizgiden ve değişken genişliklerde beyaz boşluklardan oluşan kare ya da dikdörtgen şeklinde bir görüntüdür. Barkod; üretim tarihi, son kullanma tarihi, üreticinin adı, menşe ülkesi ve ürünün fiyatı gibi ürünle ilgili verileri saklar. Barkodların tek boyutlu ve iki boyutlu olmak üzere iki farklı türü vardır. Standart ürünlerde genellikle tek boyutlu barkod kullanılır. İki boyutlu barkodlar yani QR kodlar, tek boyutlu barkodlara göre birim alan başına çok daha fazla veri depolarlar.
Barkod bir malın üzerine basılmış sayılar ve değişen genişliklerde paralel çizgilerden meydana gelen, desen biçiminde ve makine tarafından okunabilen bir koddur. Dolayısıyla barkod esasen herhangi bir bilgiyi bir makinenin okuyabileceği görsel bir düzende kodlamanın etkili bir yoludur. Siyah ve beyaz öğelerin kombinasyonu, belirli barkod için ayarlanmış bir algoritmayı izleyen farklı metin karakterlerini temsil eder. Barkod herhangi bir ürün hakkında; ürünün ağırlığı, fiyatı, üretim tarihi, son kullanma tarihi, üreticinin adı gibi bilgileri içerir.
Barkod Nasıl Çalışır?
Bir dizi paralel siyah çizgi ve beyaz boşluktan oluşan kare ya da dikdörtgen görüntüye barkod denilir. Barkodlara yüklenen veriler, her bir gölgeli çizginin uzunluğu ile aralarındaki boşluk arasında kodlanır. Barkod okuyucular, gölgeli çizgilerden oluşan benzersiz çubuğu tarar ve lazer yardımıyla barkodu okur. Barkod okuyucu okuma işlemini satırları soldan sağa tarayarak gerçekleştirir. Daha sonra bilgileri iki kodda (0 ya da 1) çeviren siyah ve beyaz çubukların desenini okur. Bilgisayarın yalnızca ikili formlardaki bilgileri okumasıyla bilgiler monitörün ekranında görüntülenir.
Barkod tarayıcı diğer bir deyişle barkod okuyucu, barkodları taramak, içlerinde saklanan bilgilerin kodunu çözmek ve genellikle bilgisayar olmak üzere bir başka cihaza göndermek için kullanılan bir cihazdır.
Barkod tarayıcılar birden fazla endüstride birçok farklı amaçla kullanılabilir. Barkod tarayıcıların kullanıldığı yerlerin başında; perakende ve toptan satış sektörü, depo ve malzeme yönetimi süreçleri gelir.
Barkod tarayıcıların farklı türleri vardır. Barkod tarayıcılar geleneksel barkodları okuyabilirler. Bununla birlikte teknolojik gelişmeler, geleneksel barkodlardan çok daha fazla bilgi depolayabilen yeni kodların oluşturulmasını sağlamıştır. Bunlara veri matrisi kodu ve QR kodu da dahildir. Bu durum, günümüzde bu tür kodları da okuyabilen barkod okuyucuların geliştirilmesine neden olmuştur.
İşletmeler Neden Barkodlama Sistemlerini Kullanırlar?
Barkodlar görsel olarak sayılarla ve paralel çizgilerle temsil edilen, makine tarafından okunabilen kodlardır. Bir barkod tarayıcının lazer ışını ile tarandıklarında bu semboller benzersiz bir dijital kod üretirler. Barkodlar ürünleri tanımlamak ve ayırt etmek için ürünlere yapıştırılır ve bu şekilde ilişkilendirilir.
Barkodlar POS sistemlerinde, depolarda, envanter yönetim sistemlerinde ya da envanter verilerinin toplanmasını ve depolanmasını gerektiren diğer herhangi bir veri tabanında kullanılırlar. Kanıtlanmış ve evrensel bir teknoloji olan barkodların ticarette uzun ömürlü olmasının faydaları iki yönlüdür. İlk olarak barkod taramasının, ticari tanımlamanın etkili bir yolu olduğunu kanıtlayacak yeterli zamanı olmuştur. Bu küçük çizgili kareler modern dünyamızda evrensel olarak o kadar benimsenmiştir ki herhangi bir işletmenin barkod tarama sisteminin avantajlarından yararlanmasının artık birçok ekonomik alternatifi vardır.
Hata yapmak insani olmakla birlikte teknolojiden faydalanmak zamandan tasarruf etmeyi ve hataları azaltmayı sağlar. Barkodlar ürün verilerinin nasıl toplandığını ve takip edildiğini sistematize ederek bu tür hataların önlenmesine yardımcı olur. Bu sayede hataların zaman kaybına ve olumsuz müşteri deneyimine neden olması engellenir.
Barkod Tarama Sistemi Nasıl Uygulanmalıdır?
İşletmeler barkod tarama sistemlerini seçmeden önce barkod teknolojisiyle çözmeye çalıştıkları sorunu tanımlamalıdır. Güvenilir bir şekilde beri toplama ve depolama ile çözülebilecek herhangi bir sorun, barkod sistemi kullanılarak kolayca çözülebilir. İşletmeler mevcut iş prosedürlerini analiz etmek için zaman ayırmalı ve barkodların iş süreçlerine nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmelidirler.
Denetimler işletmelerin ticari başarısı açısından çok önemlidir. Bu nedenle özellikle envanter yönetimi için barkod sistemlerinin kullanılması oldukça etkilidir. Ürünler doğru bir şekilde ayrıştırılmalı ve barkodların yalnızca içinde saklanması seçilen verileri depoladığı ve ilettiği unutulmamalıdır. Ürün envanterinin her bir varyasyonunun ayrı ayrı izlenmek istenildiği durumlarda farklı kodlara gereksinim duyulması olasıdır. Barkod tarama sistemi üç temel parçadan oluşur. Bunlar; barkod yazıcı, barkod okuyucu ve okunan verilerin alınmasını sağlayan bir platformdur. İşletmeler ürünlerini doğru bir şekilde kategorize ettikten, barkodları oluşturduktan ve tarayıcıyı kurduktan sonra envanterlerini yazdırıp etiketleme süreçlerini tamamlayabilirler.
Barkodlar günümüzde verileri depolamanın en basit ve etkili yolu olarak kabul edilirler. Bu veriler e-ticaret işletmelerinin verimli ve düzenli bir şekilde varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmak amacıyla birçok farklı şekilde depolanabilir ya da kullanılabilirler.
Desnet'i Ziyaret Etmek İçin: https://www.desnet.com.tr/
REKLAM
17 Ocak 2022 - 14:40
Barkod Yazıcı ve Karekod Okuyucu Modelleri İşletmenin İhtiyaçlarına Göre Seçilmelidir
Birçok farklı sektörde faaliyet gösteren işletmeler giderek artan bir sıklıkta barkod sistemlerini kullanmaktadır.
REKLAM
17 Ocak 2022 - 14:40

EDİTOR
İlginizi Çekebilir