
1989 yılında Konya’dan ayrılarak il statüsüne kavuşan karaman İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerimizden biridir. Lidyalılar, Hititler, Romalılar Frigyalılar, Selçuklular, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı Devleti gibi pek çok medeniyeti ağırlayan Karaman şehrinde bu dönemlerden kalma pek çok tarihi eser, manastır, kilise, cami, hamam, sarnıç, türbe ve anıt bulunmaktadır.Karaman'ın Neyi Meşhur?
Karaman Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde bulunan Konya’dan ayrılarak 1989 yılında il olan şehridir. Zengin bir geçmişe sahip olan Karaman’da mutlaka gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.
Başta Hititler olmak üzere Bizans, Roma, Osmanlılar ve Karamanoğulları’ndan kalma çok sayıda yazıt, kilise, anıt, sarnıç, mağara, köprü, medrese, kale, cami, han, kümbet ve hamam gibi eserler bulunmaktadır.
Bu yapılar arasında en meşhur olanları Eskiden mahzen olarak kullanılan Manazan Mağaraları, muhteşem manzarası ile Ermenek Barajı, sayısız tarihi eserin sergilendiği Karaman Müzesi, Taşkale Tahıl Ambarları, Binbir Kilise, İncesu Mağarası, Yunus Emre Camii, Hürrem Dayı Evi, Tartan Konağı, Tol Medresesi, Madenşehir Ören Yeri, Yeni Dünya Mağarası, Aktekke Camii, Tartan Evi, Karaman Kalesi, Hatuniye Medresesi ve Rüstem Paşa Camii’dir.
Karaman'ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler
Karaman 1989 yılına kadar Konya’ya bağlı olduğu için mutfak özellikleri bakımından da Konya’ya benzemektedir. Karaman halkının başlıca geçim kaynaklarından biri tahıl olduğu için tahıl yemeklerde göze çarpan malzemeler arasındadır. Bulgur pilavı ve diğer pilav çeşitleri Karaman’da her gün tüketilen yemekler arasındadır.
Karaman yöresinin öne çıkan yemekleri arasında dolma ve çorba çeşitleri bulunmaktadır. Karaman mutfağının olmazsa olmazı ise keşkektir. Keşkek Karaman’ın Unesco Somut Olmayan Türk Kültürel Mirası listesinde bulunmaktadır. Karaman’ın en meşhur yemekleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:Calla yemeğiKaraman usulü çullamaKeşkekKaraman usulü arabaşı çorbasıKeşkek yemeğiToyga çorbasıBatırık SalatasıPiliç dolmasıDomates dolmasıBıldırcın dolmasıTöğmeken yemeğiKabak çiçeği dolmasıİlisira dolmasıEğey dolmasıZerde tatlısıKuymak höşmerim tatlısıLokur tatlısı
Karaman’dan alınabilecek hediyelik eşyalar arasında el sanatları ürünü olan yolluk, halı, çul, seccade, kilim gibi ürünler ön plana çıkmaktadır. Karaman Taşkale halısı ve Koraş halısı hediyelik olarak en çok tercih edilen ürünler arasındadır.
El yapımı ahşap ve bakır ürünler, yün çoraplar, halı yastığı, Karaman işlemeli buzdolabı ve ev süsleri, kitre bebek de hediyelik eşya olarak tercih edilen ürünler arasındadır. Karaman’dan alınabilecek hediyelik yiyecekler ise Karaman elması, Lokur, Obruk peyniri, Ermenek helvasıdır.
Karaman Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde bulunan Konya’dan ayrılarak 1989 yılında il olan şehridir. Zengin bir geçmişe sahip olan Karaman’da mutlaka gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.
Başta Hititler olmak üzere Bizans, Roma, Osmanlılar ve Karamanoğulları’ndan kalma çok sayıda yazıt, kilise, anıt, sarnıç, mağara, köprü, medrese, kale, cami, han, kümbet ve hamam gibi eserler bulunmaktadır.
Bu yapılar arasında en meşhur olanları Eskiden mahzen olarak kullanılan Manazan Mağaraları, muhteşem manzarası ile Ermenek Barajı, sayısız tarihi eserin sergilendiği Karaman Müzesi, Taşkale Tahıl Ambarları, Binbir Kilise, İncesu Mağarası, Yunus Emre Camii, Hürrem Dayı Evi, Tartan Konağı, Tol Medresesi, Madenşehir Ören Yeri, Yeni Dünya Mağarası, Aktekke Camii, Tartan Evi, Karaman Kalesi, Hatuniye Medresesi ve Rüstem Paşa Camii’dir.
Karaman'ın En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler
Karaman 1989 yılına kadar Konya’ya bağlı olduğu için mutfak özellikleri bakımından da Konya’ya benzemektedir. Karaman halkının başlıca geçim kaynaklarından biri tahıl olduğu için tahıl yemeklerde göze çarpan malzemeler arasındadır. Bulgur pilavı ve diğer pilav çeşitleri Karaman’da her gün tüketilen yemekler arasındadır.
Karaman yöresinin öne çıkan yemekleri arasında dolma ve çorba çeşitleri bulunmaktadır. Karaman mutfağının olmazsa olmazı ise keşkektir. Keşkek Karaman’ın Unesco Somut Olmayan Türk Kültürel Mirası listesinde bulunmaktadır. Karaman’ın en meşhur yemekleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:Calla yemeğiKaraman usulü çullamaKeşkekKaraman usulü arabaşı çorbasıKeşkek yemeğiToyga çorbasıBatırık SalatasıPiliç dolmasıDomates dolmasıBıldırcın dolmasıTöğmeken yemeğiKabak çiçeği dolmasıİlisira dolmasıEğey dolmasıZerde tatlısıKuymak höşmerim tatlısıLokur tatlısı
Karaman’dan alınabilecek hediyelik eşyalar arasında el sanatları ürünü olan yolluk, halı, çul, seccade, kilim gibi ürünler ön plana çıkmaktadır. Karaman Taşkale halısı ve Koraş halısı hediyelik olarak en çok tercih edilen ürünler arasındadır.
El yapımı ahşap ve bakır ürünler, yün çoraplar, halı yastığı, Karaman işlemeli buzdolabı ve ev süsleri, kitre bebek de hediyelik eşya olarak tercih edilen ürünler arasındadır. Karaman’dan alınabilecek hediyelik yiyecekler ise Karaman elması, Lokur, Obruk peyniri, Ermenek helvasıdır.
Keşkek... Bizle hiçbir ilgisi yok, Ege yöresine aittir 1 2. Ilisıra dolması, bıldırcın dolması diye bişey yok Gerisi doğru.