Anasayfa
  • Karaman Haber
    Asayiş HaberleriGündem HaberleriÖzel HaberlerSiyaset HaberleriEğitim HaberleriUlusal HaberlerVefat Haberleri
  • KARAMAN NÖBETÇİ ECZANE
  • E-GAZETE
  • Canlı Yayın
    Canlı Haber YayınıAtatürk Parkı Canlı YayınAktekke Meydanı Canlı Yayınİsmet Paşa Canlı YayınTürk Dili Parkı Canlı YayınCanlı Radyo DinleCanlı TV İzle
  • Reklam
    Haber YayınıMatbaa ÜrünleriPromosyon ÜrünlerAjans Hizmetleri
  • KARAMAN FİRMA REHBERİ
  • Ara
Karaman'da haftalık dev anket başladı! Sende tıkla oyunu kullan...
ÖZEL HABER
Karaman'da haftalık dev anket başladı! Sende tıkla oyunu kullan...
BÜTÇE DOSTU YILBAŞI HEDİYELERİ İMARET MEDYA'DA! YENİ YILA HEDİYESİZ GİRMEYİN
Karaman Haber
BÜTÇE DOSTU YILBAŞI HEDİYELERİ İMARET MEDYA'DA! YENİ YILA HEDİYESİZ GİRMEYİN
Karaman'daki bu çamur şifa dağıtıyor! Kanser dahil bir çok hastalığa iyi geldiği kanıtlandı
ÖZEL HABER
Karaman'daki bu çamur şifa dağıtıyor! Kanser dahil bir çok hastalığa iyi geldiği kanıtlandı
Karaman'da dolmuş şoförleri zamlara karşı kontak kapatacak
Karaman Haber
Karaman'da dolmuş şoförleri zamlara karşı kontak kapatacak
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR - SANAT
  3. Rize'ye özgü 'baston ekmeği' diğer ekmeklere göre daha yavaş bayatlıyor
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 25 Haziran 2024 - 10:15

Rize'ye özgü 'baston ekmeği' diğer ekmeklere göre daha yavaş bayatlıyor

Rize'nin coğrafi işaretli yöresel lezzeti baston ekmeği, fırınlardan çıktıktan sonra 10 güne kadar bayatlamama özelliği taşıyor.

KÜLTÜR - SANAT
25 Haziran 2024 - 10:15
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Rize'ye özgü 'baston ekmeği' diğer ekmeklere göre daha yavaş bayatlıyor
Reklam
Rize'nin coğrafi işaretli yöresel lezzeti baston ekmeği, fırınlardan çıktıktan sonra 10 güne kadar bayatlamama özelliği taşıyor.

Rize'nin nemli bir iklime sahip olmasından ötürü yörede yaşayan insanlar normal ekmeklerin yanı sırada daha yavaş bayatlayan bir ekmek üretimine başladılar. Nesiller boyu üretimi gerçekleştirilen Rize baston ekmeğinin, hamur kazanında yaklaşık 45 dakika boyunca yoğurulması bekleniyor. Yoğurulma işleminin ardından hamur ustalar tarafından elleriyle ince, uzun ve rulo şekline getirerek mayalanmak üzere beklemeye alıyorlar. Yaklaşık 2 saat süren mayalanma işlemini geçen ekmekler üçer ve dörder adet birleşik bir şekilde fırınlara veriliyor. Yaklaşık 2 saat de fırında pişen ekmek, sofralarda yerini almak üzere hazır hale geliyor. Geç bayatlama özelliğine sahip olan bu ekmek yaklaşık 1 hafta ile 10 gün arasında bayatlıyor. Rize baston ekmeğinin, 26 Mart 2018 tarihinde coğrafi işaret tescili alabilmek için başvurusu yapılırken 26 Haziran 2019 tarihinde de coğrafi işaretini aldı. Rize baston ekmeği hala daha yörenin vazgeçilmez ürünü olarak tüketiliyor.

"Baston ekmeği yöremizin ustaları tarafından bu yöreye özgü olarak yapılmıştır"

Baston ekmeğinin en büyük özelliğinin geç bayatlaması olduğunu belirten fırıncı Yunus Emre Dilmaç, "Baston ekmeği yöremizin ustaları tarafından bu yöreye özgü olarak yapılmıştır. Normal ekmekler daha çabuk bayatladığı için baston ekmeğinin mayası, işleyişi ve şekli ile geç bayatlıyor. Baston ekmeği 2'li, 3'lü ve 4'lü şekilde fırına verilir. Daha sonrada vatandaşa sunulur. Rize engebeli bir arazi. Türkiye Cumhuriyeti'nin de etrafı bir ateş çemberi. Türkiye Cumhuriyeti gibi o ateş çemberinin ortasında dimdik durmanın hamur bulmuş halidir bu ekmek. Yaylalara insanlar çıkıyor. Yaylada da her zaman un çıkarmadığın için sıkıntı oluyor. Bundan 20-30 tane alıyorlar. Bu ekmekler onlara 2-3 hafta yetiyor. Çünkü geç bayatlıyor" ifadelerini kullandı.

"Rize'ye özgü ekmek ise 1 haftadan fazla tazeliğini koruyabiliyor"

Normal ekmeklerin yanı sıra baston ekmeğinin 1 haftadan daha fazla tazeliğini koruyabildiğine vurgu yapan fırıncı Muharrem Çelik, "45 dakikalık bir hamur sürecimiz var. Havaların sıcak olmasından ötürü buz kullanıyoruz. Suyumuz tamamen doğal bir su. Mayayı çok az kullanıyoruz. Sonrasında işleme yerine alıyoruz. Orada şeklini veriyoruz. 2 saat mayalanması sürüyor. Fırına verdikten sonra yaklaşık 2 saat içeride kalıyor. Bunun özelliği de bu. Bıçak kesinlikle atmıyoruz. Bıçak atmamamızın nedeni de 1 hafta 10 gün civarında bu ekmek bayatlamıyor. Diğer ekmek 20 dakikada pişiyor. Bu 1 buçuk saatte pişiyor. Normal ekmek 1 günde bayatlıyor. Rize'ye özgü ekmek ise 1 haftadan fazla tazeliğini koruyabiliyor" şeklinde konuştu.


EDİTÖR
Ali Dağlı
Ali Dağlı
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Azerbaycanlı sanatçı Mammadova'dan unutulmaz konser
Azerbaycanlı sanatçı Mammadova'dan unutulmaz konser
Hat ve Tezhip ile Türk Diasporası temalı fotoğraf sergisi
Hat ve Tezhip ile Türk Diasporası temalı fotoğraf sergisi
Hakkari'nin tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
Hakkari'nin tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
Kepez'den Zafer Bayramı'na özel coşkulu konser
Kepez'den Zafer Bayramı'na özel coşkulu konser
30 Ağustos Zafer Bayramı Alanya'da törenle kutlandı
30 Ağustos Zafer Bayramı Alanya'da törenle kutlandı
Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
İlginizi Çekebilir
Azerbaycanlı sanatçı Mammadova'dan unutulmaz konser
Azerbaycanlı sanatçı Mammadova'dan unutulmaz konser
Hat ve Tezhip ile Türk Diasporası temalı fotoğraf sergisi
Hat ve Tezhip ile Türk Diasporası temalı fotoğraf sergisi
Hakkari'nin tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
Hakkari'nin tarihi gün yüzüne çıkartılıyor
Son Yorumlananlar
Altın hasadı başladı: Kilosu 80 TL'ye satılıyor, üreticiyi zengin ediyor
Altın hasadı başladı: Kilosu 80 TL'ye satılıyor, üreticiyi zengin...
Tarihe ve doğaya meraklıysan bu içerik tam size göre! Karaman'da mutlaka görmeniz gereken yerler...
Tarihe ve doğaya meraklıysan bu içerik tam size göre! Karaman'da mutlaka...
Aydemir Akbaş hayatını kaybetti
Aydemir Akbaş hayatını kaybetti
Tiktok, Youtube ve İnstagram kapatılacak iddialarına yanıt geldi
Tiktok, Youtube ve İnstagram kapatılacak iddialarına yanıt geldi
Ronaldo ve Messi'ye Karaman FK formayı giydirdi
Ronaldo ve Messi'ye Karaman FK formayı giydirdi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı: TÜRK-İŞ'ten ilk açıklama
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı: TÜRK-İŞ'ten ilk...
Bakız'ın projeleri örnek oluyor ve güven veriyor
Bakız'ın projeleri örnek oluyor ve güven veriyor

Ana Sayfa
Karaman Haber
KARAMAN NÖBETÇİ ECZANE
E-GAZETE
Canlı Yayın
Reklam
KARAMAN FİRMA REHBERİ
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Eğitim Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Karaman Haber
  • Özel Haberler
  • Siyaset Haberleri
  • Ulusal Haberler
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
iyad

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • İMARET KARİKATÜR
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Çerez Politikası
  • İletişim
  • Künye
  • Gizlilik İlkesi

Sitemizdeki Haberler, Kodlar, Resim, Metin, Reklam ve Röportaj
gibi her türlü içeriğin tüm telif hakları İMARET MEDYA GRUP 'a aittir.
Bu sitenin bütün hakları saklıdır.