ÖZEL HABER
07 Ekim 2021 - 12:35
Karaman'da 'yetiştiremezsin' dediler, Şimdi tonlarca üretiyor!
Mersin’in Silifke ilçesinde çilek üretimine yıllar önce evinin bahçesine ‘burada yetişmez’ diyenlere inat başlayan Ferhat Kavas, şimdi Karaman’da kendi kurduğu 2,5 dönümlük arazisinde 1,5 ayda 10 ton çilek üretti.
ÖZEL HABER
07 Ekim 2021 - 12:35
Mersin’in Silifke ilçesinde çilek üretimine yıllar önce evinin bahçesine ‘burada yetişmez’ diyenlere inat başlayan Ferhat Kavas, şimdi Karaman’da kendi kurduğu 2,5 dönümlük arazisinde 1,5 ayda 10 ton çilek üretti.
Bundan 6 yıl önce Mersin’in Silifke ilçesinde hobi olarak çilek yetiştiriciliğine başlayan 29 yaşındaki Ferhat Kavas memleketi olan Karaman’a da yatırım planı hazırladı. 2019 yılında merkeze bağlı Avgan köyünün Çimen yaylası adı verilen mevkide çilek ekimini yaparak ilk deneyimini yaşadı.
45 GÜNDE 10 TON HASAT YAPILDI
İkinci yılında ilk hasadını yapan Kavas, verimin güzel olduğunu ve 45 gün gibi kısa bir süre içerisinde 10 ton hasat yapıldığını belirterek, “Şu an ikinci senemiz. Bir buçuk ay öncesinde hasat yapmaya başladık, verimimiz de güzel. Geçen yıl ilk ekildiği ve kışa denk geldiği için hasat yapamadık. Bu sene yeni başladık, ortalama bir buçuk ay içerisinde 10 ton hasat yaptık. Daha önümüzde 2 aylık bir süreç var.
Ürettikleri çileklerin iç piyasaya gönderdiklerini ifade eden Kavas, “Bizim burada ürettiğimiz çilekler iç piyasaya gidiyor. Konya’dan da gelenler oluyor. Çileğin aroması ve dayanıklılığı güzel olduğu için talebe göre değişiyor ama ağırlık olarak şu an karaman halkına gidiyor. Ekili arazimiz 13 bin 500 metrekare, bunu seneye 40, 45 dekara çıkartmayı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“KARAMAN ÇİLEK ÜRETİMİNDE NEDEN CAZİBE MERKEZİ OLMASIN”
Bu bölgede Karaman’ın yeşillik ihtiyacının yüzde 70’i karşılanıyor. Köy halkı bu yıl mermer ocağının kurulma ihtimali olduğu için bu bölgede hem yeşillik hem de çilek üretiminin zarar göreceğinden dolayı tedirginler.
Çilek üretiminde Karaman’ın Silifke gibi bir cazibe merkezi haline gelemediğini vurgulayan Kavas, “Geçen yıl başladı bu sorunumuz. Mermer ocağı sıkıntımız çıktı. Ortalama sadece benim bahçemden günlük 20 kişi ekmek yiyor. Bunun haricinde burada 40’a yakın hane var. Burası Karaman’ın yeşillik ihtiyacının hemen hemen yüzde 70’ini karşılayan bir bölge. Ama şu an karşımızdaki dağa mermer ocağı yapacaklar. Bununda yapılmamasını istiyoruz. Biz neden Silifke gibi bir yer olmayalım? Silifke’de bugün binlerce ton çilek ihracatı yapılıyor. Neden burası da öyle bir yer olmasın. Silifke ve Mersin’de sezon bitti. Şu an sezon burada devam ediyor. Ufak tefek Konya ile Aydın’da da var. Şimdi çileğin kısır olduğu zaman. Biz Karaman olarak neden Silifke gibi cazibe merkezi olmayalım. Ama maalesef mermer ocağı bizi yıkıp bitirecek gibi görünüyor. İklim şartını aştık ama mermer ocağı olduğu zaman buralar kullanılmaz ve yaşanılmaz bir alan olacak. Bu durum bizim için büyük bir sıkıntı.” diye konuştu.
Bundan 6 yıl önce Mersin’in Silifke ilçesinde hobi olarak çilek yetiştiriciliğine başlayan 29 yaşındaki Ferhat Kavas memleketi olan Karaman’a da yatırım planı hazırladı. 2019 yılında merkeze bağlı Avgan köyünün Çimen yaylası adı verilen mevkide çilek ekimini yaparak ilk deneyimini yaşadı.
45 GÜNDE 10 TON HASAT YAPILDI
İkinci yılında ilk hasadını yapan Kavas, verimin güzel olduğunu ve 45 gün gibi kısa bir süre içerisinde 10 ton hasat yapıldığını belirterek, “Şu an ikinci senemiz. Bir buçuk ay öncesinde hasat yapmaya başladık, verimimiz de güzel. Geçen yıl ilk ekildiği ve kışa denk geldiği için hasat yapamadık. Bu sene yeni başladık, ortalama bir buçuk ay içerisinde 10 ton hasat yaptık. Daha önümüzde 2 aylık bir süreç var.
Ürettikleri çileklerin iç piyasaya gönderdiklerini ifade eden Kavas, “Bizim burada ürettiğimiz çilekler iç piyasaya gidiyor. Konya’dan da gelenler oluyor. Çileğin aroması ve dayanıklılığı güzel olduğu için talebe göre değişiyor ama ağırlık olarak şu an karaman halkına gidiyor. Ekili arazimiz 13 bin 500 metrekare, bunu seneye 40, 45 dekara çıkartmayı düşünüyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“KARAMAN ÇİLEK ÜRETİMİNDE NEDEN CAZİBE MERKEZİ OLMASIN”
Bu bölgede Karaman’ın yeşillik ihtiyacının yüzde 70’i karşılanıyor. Köy halkı bu yıl mermer ocağının kurulma ihtimali olduğu için bu bölgede hem yeşillik hem de çilek üretiminin zarar göreceğinden dolayı tedirginler.
Çilek üretiminde Karaman’ın Silifke gibi bir cazibe merkezi haline gelemediğini vurgulayan Kavas, “Geçen yıl başladı bu sorunumuz. Mermer ocağı sıkıntımız çıktı. Ortalama sadece benim bahçemden günlük 20 kişi ekmek yiyor. Bunun haricinde burada 40’a yakın hane var. Burası Karaman’ın yeşillik ihtiyacının hemen hemen yüzde 70’ini karşılayan bir bölge. Ama şu an karşımızdaki dağa mermer ocağı yapacaklar. Bununda yapılmamasını istiyoruz. Biz neden Silifke gibi bir yer olmayalım? Silifke’de bugün binlerce ton çilek ihracatı yapılıyor. Neden burası da öyle bir yer olmasın. Silifke ve Mersin’de sezon bitti. Şu an sezon burada devam ediyor. Ufak tefek Konya ile Aydın’da da var. Şimdi çileğin kısır olduğu zaman. Biz Karaman olarak neden Silifke gibi cazibe merkezi olmayalım. Ama maalesef mermer ocağı bizi yıkıp bitirecek gibi görünüyor. İklim şartını aştık ama mermer ocağı olduğu zaman buralar kullanılmaz ve yaşanılmaz bir alan olacak. Bu durum bizim için büyük bir sıkıntı.” diye konuştu.
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir