Karaman’da yaşayan 56 yaşındaki Hasan Ehliz, dededen kalma 90 yıllık tuzcu dükkânını işletiyor.
1954 yılında babasıyla başladığı tuzculuk mesleğini 2007 yılından beri tek başına yürüten Hasan Ehliz, bu işten fazla bir karının olmadığını baba mesleğini yaşatmak için sürdürdüğünü ifade etti.
Babası vefat ettikten sonra Tuzcu Hakkı olarak ismini tescillettirdiğini söyleyen Ehliz, Karaman’da bu ismin markalaştığını ve kendisinden başka yapan olmadığını ifade etti. Ehliz, “İlk tuzculuk hikayemiz 1930’lara dayanıyor. Babam 1954 yılında tuzculuğa başladı. 2007 yılında vefat ettikten sonra ben devam ettirmeye başladım. Karaman’da değirmeni olan tuz çeken benden başka kimse yok. Bizim tuzlarımız doğaldır içinde herhangi bir fabrikasyon olup da aliminyum silkat ve beyazlatıcı atılmadan doğal anam babam tuzu dediğimiz tuzları karaman halkımıza sunuyoruz. Baba mesleği yapıyoruz. Babama tuzcu hakkı ehliz derler. Bana da baba mesleğini ismini tescillettirdik ve marka oldu. Şimdi tuzcu hakkı markası devam ediyor. Bilmediğimiz bir iş yaparsak ya Karaman halkını kandıracağız yada kandırılacaktık. Ama biz tuzculukta ne Karaman halkını kandırırız ne de kandırıldık. Ondan dolayı bildiğimiz mesleği yapalım dedik ve böyle devam ediyoruz.”
KARAMAN’DA TUZCULUĞUN SON TEMSİLCİSİ
Tuzcu Hasan, karaman’da bu işi yapan başka kimsenin yapmadığını ve kendisinden sonra bırakacağı birinin olmadığını söyledi.
Ehliz, sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek nesile bırakacak kimsem yok. 2 oğlum 1 kızım var. Oğlumun biri Gazi Üniversitesinde tıp okuyor. Biri de İstanbul Boğaziçi fizikte okur. Onların buraya gelme niyeti yok. Aslında dedem damada verdi ama damat öğretmen olunca o da yapmak istemiyor. Tuz mesleği para kazanma mesleği değil. Sadece günübirlik karın doyurursun. 50 kilo tuzda 10-12 lira karla satarsın bizim tuzda kar marjı az kiloda ağırdır. Ondan dolayı herkes hazır alıyor. Kar marjı az olduğu içinde kimse değirmen çevirip yapmak istemez.”
1954 yılında babasıyla başladığı tuzculuk mesleğini 2007 yılından beri tek başına yürüten Hasan Ehliz, bu işten fazla bir karının olmadığını baba mesleğini yaşatmak için sürdürdüğünü ifade etti.
Babası vefat ettikten sonra Tuzcu Hakkı olarak ismini tescillettirdiğini söyleyen Ehliz, Karaman’da bu ismin markalaştığını ve kendisinden başka yapan olmadığını ifade etti. Ehliz, “İlk tuzculuk hikayemiz 1930’lara dayanıyor. Babam 1954 yılında tuzculuğa başladı. 2007 yılında vefat ettikten sonra ben devam ettirmeye başladım. Karaman’da değirmeni olan tuz çeken benden başka kimse yok. Bizim tuzlarımız doğaldır içinde herhangi bir fabrikasyon olup da aliminyum silkat ve beyazlatıcı atılmadan doğal anam babam tuzu dediğimiz tuzları karaman halkımıza sunuyoruz. Baba mesleği yapıyoruz. Babama tuzcu hakkı ehliz derler. Bana da baba mesleğini ismini tescillettirdik ve marka oldu. Şimdi tuzcu hakkı markası devam ediyor. Bilmediğimiz bir iş yaparsak ya Karaman halkını kandıracağız yada kandırılacaktık. Ama biz tuzculukta ne Karaman halkını kandırırız ne de kandırıldık. Ondan dolayı bildiğimiz mesleği yapalım dedik ve böyle devam ediyoruz.”
KARAMAN’DA TUZCULUĞUN SON TEMSİLCİSİ
Tuzcu Hasan, karaman’da bu işi yapan başka kimsenin yapmadığını ve kendisinden sonra bırakacağı birinin olmadığını söyledi.
Ehliz, sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek nesile bırakacak kimsem yok. 2 oğlum 1 kızım var. Oğlumun biri Gazi Üniversitesinde tıp okuyor. Biri de İstanbul Boğaziçi fizikte okur. Onların buraya gelme niyeti yok. Aslında dedem damada verdi ama damat öğretmen olunca o da yapmak istemiyor. Tuz mesleği para kazanma mesleği değil. Sadece günübirlik karın doyurursun. 50 kilo tuzda 10-12 lira karla satarsın bizim tuzda kar marjı az kiloda ağırdır. Ondan dolayı herkes hazır alıyor. Kar marjı az olduğu içinde kimse değirmen çevirip yapmak istemez.”
Tuzcu Hasan Karaman'ın öz evladisir.İyi bir esnaf,iyi bir baba,iyi bir insandır.İyi ki tuzcu Halli ve mahdumu varlar.Onlara olamasyadi inanın duzlanmadan kokardik..