EKONOMİ
25 Kasım 2019 - 11:10
Çatlak narlar yeniden ekonomiye kazandırılıyor
Karaman'da 50 kuruşa satılamayan çatlak narlar onların elinde ekonomiye yeniden kazandırılıyor.
EKONOMİ
25 Kasım 2019 - 11:10
Karaman'da Göksu vadisinde bulunan Bucakkışla ve Avgan köylerinde nar ekşisi mesaisi başladı. Yapımı son derece zahmetli olan, 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisinin fiyatı ise bu yıl kilosu 35 liradan satışa sunuldu.Karaman'da Ekim ayında başlayan nar hasadının ardından, dalında çatlayan ve kilosunu 50 kuruşa bile satılamayan narlar doğal nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. Özellikle çatlak narların ekonomiye geri kazandırıldığı köylerde köylü kadınlar narları tek tek deneleyerek sıkıma hazırlıyor. Sıkımı tamamlanan narlar ise odun ateşinde saatlerce kaynatılarak kıvam alıyor.HAVA TEYZE NAR EKŞİSİNİN HİKAYESİNİ ANLATTIYıllardır her yıl Kasım ayında nar ekşisi yaptıklarını dile getiren 72 yaşındaki Hava Aslan buralarda yapılan nar ekşilerinin aromasının çok farklı olduğunu söyledi. Nar ekşisinin yapımını anlatan Aslan “Şimdi bahar geldimi bizler nar bahçelerimize giderek fidelerimizin altını temizler çapalar ve bahçemizin bakımını yaparız. Bakımın ardından nar ağaçlarımız çok güzel pembe pembe çiçekler açmaya başlar. Çiçeklerin açılması ile birlikte ağaçlarımızı her 10 güne bir sularız. Narlarımız olgunlaşınca toplamaya başlar ve satışa gidecek olan narlarımızı ayırırız. Deve Dişi dediğimiz narlarımızı bu yıl 5 liradan sattık. Al tatlı ve ekşi narlarımızı ise bu yıl bir buçuk, iki liradan verdik. Deve Dişi olan narlarımız iç piyasaya hiç girmedi hepsi ihraç oldu. Dalında çatlayan narlarımızı ise nar ekşisi yaparak değerlendiriyoruz. Çatlak narlarımızı ortadan ikiye ayırarak, özel kesilmiş ağaç sopalarla, narların kabuk kısmına vurularak taneleri kabuktan ayırırız. Nar tanelerini daha sonra ister makine ile ister çuvallar içinde çiğneyerek suyunu alırız. Elde edilen nar suyunu kazanlara koyarak odun ateşinde kıvamı gelinceye kadar kaynatırız. Nar ekşisinin kaynatılması sırasında üzerine çıkan köpükleri bir süzek yardımıyla toplarız. Nar ekşisi kıvamını alınca ocaktan indirerek soğuturuz. Soğuyan nar ekşileri kullanıma hazır olur. Bizim ailemiz çok geniş olduğu için yaptığımız nar ekşisi bizlere anca yetiyor. Biz nar ekşisi satmıyoruz ama komşularımız satıyor. Bu yıl kilosunu 40 liradan aşağıya vermeyiz diyorlar” dedi. KAHRI ZOR, ZAHMETLİ BİR İŞNar ekşisi yapımının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Gülsüm Karakoca ise; “Dalında yarılmış olan narlarımız satılmıyor. Bu nedenle ekşi ve dalında yarılmış olan narlarımızı toplayarak telef olmamaları için tanelerinden ayırırız. Kabuğundan ayırdığımız narlarımızı çuvallara katarak şıranalara çiğniyoruz. Daha sonra aynı pekmez gibi kaynatıyoruz. Bu nar ekşisinin kahrı çok zor. Topluyoruz, kesiyoruz, çırpıyoruz çuvallara katıyoruz, çiğniyor ve kaynatıyoruz. Oldukça zahmetli bir iş. Narın suyunu çıkarabilen herkes kolaylıkla nar ekşisini kaynatabilir” dedi.
İlginizi Çekebilir