Ünlü köşe yazarı ve Türk yemek uzmanı Sahrap Soysal, Karaman’ın yemeklerini Hürriyet sayfalarına taşıdı.
Sahrap Soysal bugünkü makalesinde Karaman’ın en meşhur iki lezzeti olan batırık ve arabaşı çorbasının tarifini verdi.
Soysal’ın “Karaman: Yemeklerinin kökeninde göç hikâyesi olan şehir” adlı makalesi şu şekilde:
Yüzyıllar boyu onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Karaman’da, bulgurun mevsim yeşillikleriyle buluştuğu batırık da, tavuk çorbası da çok seviliyor.
BATIRIK
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı köftelik ince bulgur
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 soğan (rendelenmiş)
◊ 1 su bardağı çiğ yerfıstığı (kabuklu)
◊ 1/2 su bardağı susam
◊ 1.5 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 3 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 6 kuru domates (robotta çekilmiş)
◊ 4-5 dal taze soğan (ince doğranmış)
◊ 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 1 limonun suyu ◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 yemek kaşığı tatlı pul biber
◊ 1 yemek kaşığı kuru reyhan
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru geniş bir kaba koyup üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin, 10 dakika bekletin. Daha sonra içine soğan,
salça çeşitleri, nar ekşisi ve limon suyunu katıp yoğurmaya başlayın. Tuz, pul biber ve pirinç tanesi büyüklüğünde çektiğiniz kuru domatesi ilave edip yoğurmaya devam edin.
◊ Yerfıstığını kabuğuyla birlikte, bir tavada orta ısılı ateşte tahta kaşıkla karıştırarak en az 5-6 dakika kavurun. Bu kabuklar batırığa çok farklı bir lezzet katacak. Ocaktan alın ve kabuklarıyla robotta un haline gelene dek çekin.
◊ Aynı tavada susamı da 3-4 dakika kavurup robotta inceltin. İncelttiğiniz fıstık ve susamı bulgurlu harcın içine katıp yoğurun.
◊ En son yeşillikleri ilave edip karıştırın. Malzemeler iyice harmanlandıktan sonra çiğköfte gibi sıkıp servis tabağına alın, turşuyla birlikte servis edin.
ARABAŞI ÇORBASI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
Çorba için;
◊ 1 küçük tavuk
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 30-50 gr tereyağı
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber
◊ 10 su bardağı su
Hamuru için;
◊ 5 su bardağı tavuk suyu
◊ 1 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Bütün tavuğu 10 bardak su ve biraz tuzla beraber tencereye koyun, tavuk iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu bir kaba süzün ve etini didikleyin.
◊ Tereyağını tencerede eritip üzerine unu ilave edin, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine salça ve kırmızıbiberi ilave edip tekrar karıştırın.
◊ Hazırladığınız sosa sürekli karıştırarak tavuğun haşlama suyundan 7-8 su bardağı kadar ekleyin. Su kaynayınca didiklediğiniz etleri katıp karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
◊ Hamuru hazırlamak için önce 2 su bardağı kadar tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı un ilave edin. Tel çırpıcıyla çırparak unu tavuk suyunda ezin. Kalan 3 su bardağı tavuk suyunu da tuzla beraber yavaş yavaş katın. Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin ve daha sonra bir tepsiye aktarın. Soğumasını bekleyip baklava dilimi şeklinde kesin.
◊ Çorbayı kâselere paylaştırın, dilimlenmiş hamur parçalarıyla birlikte servis edin.
Sahrap Soysal bugünkü makalesinde Karaman’ın en meşhur iki lezzeti olan batırık ve arabaşı çorbasının tarifini verdi.
Soysal’ın “Karaman: Yemeklerinin kökeninde göç hikâyesi olan şehir” adlı makalesi şu şekilde:
Yüzyıllar boyu onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Karaman’da, bulgurun mevsim yeşillikleriyle buluştuğu batırık da, tavuk çorbası da çok seviliyor.
BATIRIK
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı köftelik ince bulgur
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 soğan (rendelenmiş)
◊ 1 su bardağı çiğ yerfıstığı (kabuklu)
◊ 1/2 su bardağı susam
◊ 1.5 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı biber salçası
◊ 3 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 6 kuru domates (robotta çekilmiş)
◊ 4-5 dal taze soğan (ince doğranmış)
◊ 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 1 limonun suyu ◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ 1 yemek kaşığı tatlı pul biber
◊ 1 yemek kaşığı kuru reyhan
NASIL YAPARIM?
◊ Bulguru geniş bir kaba koyup üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin, 10 dakika bekletin. Daha sonra içine soğan,
salça çeşitleri, nar ekşisi ve limon suyunu katıp yoğurmaya başlayın. Tuz, pul biber ve pirinç tanesi büyüklüğünde çektiğiniz kuru domatesi ilave edip yoğurmaya devam edin.
◊ Yerfıstığını kabuğuyla birlikte, bir tavada orta ısılı ateşte tahta kaşıkla karıştırarak en az 5-6 dakika kavurun. Bu kabuklar batırığa çok farklı bir lezzet katacak. Ocaktan alın ve kabuklarıyla robotta un haline gelene dek çekin.
◊ Aynı tavada susamı da 3-4 dakika kavurup robotta inceltin. İncelttiğiniz fıstık ve susamı bulgurlu harcın içine katıp yoğurun.
◊ En son yeşillikleri ilave edip karıştırın. Malzemeler iyice harmanlandıktan sonra çiğköfte gibi sıkıp servis tabağına alın, turşuyla birlikte servis edin.
ARABAŞI ÇORBASI
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
Çorba için;
◊ 1 küçük tavuk
◊ 4 yemek kaşığı un
◊ 30-50 gr tereyağı
◊ 2 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber
◊ 10 su bardağı su
Hamuru için;
◊ 5 su bardağı tavuk suyu
◊ 1 su bardağı un
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Bütün tavuğu 10 bardak su ve biraz tuzla beraber tencereye koyun, tavuk iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu bir kaba süzün ve etini didikleyin.
◊ Tereyağını tencerede eritip üzerine unu ilave edin, un sararıncaya kadar kavurun. Üzerine salça ve kırmızıbiberi ilave edip tekrar karıştırın.
◊ Hazırladığınız sosa sürekli karıştırarak tavuğun haşlama suyundan 7-8 su bardağı kadar ekleyin. Su kaynayınca didiklediğiniz etleri katıp karıştırarak 5 dakika daha pişirin.
◊ Hamuru hazırlamak için önce 2 su bardağı kadar tavuk suyunu orta boy bir tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı un ilave edin. Tel çırpıcıyla çırparak unu tavuk suyunda ezin. Kalan 3 su bardağı tavuk suyunu da tuzla beraber yavaş yavaş katın. Kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte karıştırarak pişirin ve daha sonra bir tepsiye aktarın. Soğumasını bekleyip baklava dilimi şeklinde kesin.
◊ Çorbayı kâselere paylaştırın, dilimlenmiş hamur parçalarıyla birlikte servis edin.