Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu söyleyen karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken deve dişi tabir edilen nar üretimi yapılmaktadır. Narların toplanmasıyla dalında çatlayan ürünlerin ise toplanarak üreticiler tarafından nar ekşisi haline getiriliyor. Nar ekşisi üretimi yapılıyor. Üretilen nar ekşileri ise kilogramı 35-50 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Köylülerimiz yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor.
Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu, fakat köylerde bu konuda herkesin birbirine yardımcı olduğunu “Önce bahçelerden ekşi narları topluyor, daha sonra topladıkları narları bir gün bekletiyorlar.
Ertesi gün yakınları ve komşuları ile hep birlikte, el birliği yaparak narları ortadan ayırıyor ve taneleme işlemine geçiyorlar.
Küçük boyuttaki yaş kesilmiş ağaç sopalarla, ortadan ikiye ayrılmış olan narların üzerine vurarak nar tanelerini büyükçe bir leğenin içine boşaltarak taneleme işlemi bittikten bir gün sonra ise sıkma işlemini gerçekleştiriyorlar.
Nar tanelerini bir çuvalın içine koyarak daha sonra içi nar tanesi dolu çuvalı, kurna ya da tekne olarak bilinen sıkma işinde kullandıkları aletin içine koyuyor. Son olarak çizmeyi giyerek kurnanın içindeki çuvalın üzerine çıkıyor ve nar suyunu çıkartmaya başlıyorlar" dedi.
Karaman Ziraat Odası ve İl Özel İdaresi'nin ortak projesiyle yaptırılan üzüm sıkma makineleri, şimdi de nar suyu çıkarmak için kullanılmaya başlandı.