Temelde benzer özellikler gösteren kahve çekirdeklerini birbirinden ayıran noktalar; öğütülme, kullanılan ekipmanlar ve demleme yöntemleridir. Kahve en sevilen içeceklerden biri ve en çok tercih edilen kahve çeşidi de filtre kahvedir.
Kahve makinesiyle demleme en klasik yöntemdir. Bu yöntem kullanılarak birden fazla fincan aynı anda içime hazırlanabilir. Birbirinden farklı aromalara sahip taze öğütülmüş bir kahveyi demlemek sanattır. Keyifli bir fincan kahve hazırlamadan önce cevabı bulunması gereken sorular şunlardır:
Filtre Kahve İçin Su Kalitesi
Suyun kalitesi filtre kahve lezzetini doğrudan etkiler. Yumuşak suda demlenen kahve asidi en üst seviyede açığa çıkar. Sert sudaysa asitler nötrleşir. Orta sertlikte taze su her zaman en ideal sonucun yakalanmasını sağlar.
Demleme Yöntemine Uygun Öğütme Ayarı
Öğütme işlemi kahve keyfinin taçlanmasını sağlar. Bir kahve değirmeni yardımıyla demlemeden hemen önce sadece yeterli miktarda öğütme için aynı boyutlarda kahve çekirdekleri kullanılmalıdır.
Filtre Kahve ve Su Oranı Nasıl Belirlenir?
Fincan başına ne kadar çok kahve konursa lezzet ve aroma artmaz tam tersine acılık oluşur.
Filtre kahve demlerken;
Kahvenin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kahvenin üzerine su dökerken yüzeyde kabuk şekli oluşursa demlemede kullanılan kahve taze demektir. Taze kahvede bulunan karbondioksit, suyla temas ettiğinde baloncuklar oluşacaktır.
Kahve Demleme Teknikleri
Hemen her evde bulunan ve biraz zaman ayrıldığında alışılan lezzetteki filtre kahveyi demleme fırsatı yaratan ekipmanlar, son dönemlerin en popüler yardımcıları arasında sayılır. Kullanım kolaylığı ile kısa sürede lezzetli kahveler yudumlamaya yardımcı olan French Press, en sevilen kahve demleme ekipmanıdır.
French pressle ön hazırlık: Kullanılmadan önce demliğin kaynar suyla ıslatılması kahvenin demleme boyunca daha sıcak kalmasına yardımcıdır.
French presste doğru öğütme ayarı: Tadı yoğun ve nüanslı olan french press kahvesi, bu farklı kahve çekirdeklerinin suyla uzun süre temas halinde kalmasından yakalar. İdeal öğütme formu deniz tuzu kalınlığında olmalıdır.
French press için kahve miktarı: Filtre kahve ve su oranı 125 ml su ve 7 gram kahvedir. Bu oran hazırlanacak fincan sayısına ve pressin büyüklüğüne göre değiştirilebilir. Sert içim tercih edenler kahve miktarını 8 grama çıkarabilirler.
French presste kahve demleme: Öğütülmüş toz kahve demliğe konur. Su ilave edilir. Bir tahta kaşık yardımıyla altın sarısı renk elde edilene kadar karıştırma yapılır. Sıcak su doldurulur ve ideal demleme için 4-6 dakika beklenir. Demleme pistonu yavaş hareketlerle aşağı itilir ve kahve fincana alınır.
Kahve filtresinin hazneye yerleşimi: Filtre tutucusu uygun bir demleme haznesinin içine yerleştirilir. Kâğıdın tadının kahve tadının önüne geçmemesi için filtre ıslatılır ve demlikte biriken su boşaltılır.
Orta öğütülmüş kahve kullanımı: Filtre tutucusuyla kahve demlerken orta öğütülmüş kahve çekirdeği kullanılması tavsiye edilir. Öğütme ayarı kahve tadına etki eden en önemli unsurdur.
Filtreye kahve eklenmesi: Filtre kahve demleme için önerilen miktarda kahve ve su demleme haznesinin içine yerleştirilir.
Son adım kahve yapımı: Öğütülmüş kahve demliğe konduktan sonra üstünü örtene kadar su ilave edilir ve kahvenin kabarması beklenir. Son olarak yeterli miktarda su ilave edilerek demleme işlemi gerçekleştirilir.
Espresso potuyla ön hazırlık: Potu ocağa almadan önce demlik kısmı suyla doldurulur.
Orta öğütülmüş kahve kullanımı: Espresso potu için ideal öğütme çok ince olan espresso kahvesinden kalın ve french pressten ince olanıdır.
Espresso potta kahve miktarı: Kahve miktarı ayarlaması en kolay olan demleme ekipmanı espresso potudur. Metal filtre dolana kadar kahve eklenebilir. Parmaklar yardımıyla basınç uygulanabilir.
Espresso potuyla kahve yapımı: Alt ve üst kısım birbirine geçirilir. Pot ocak üstüne yerleştirilir. Ocak ısısı orta ateşte olmalıdır. Su kaynamaya başlar başlamaz kahveden geçer ve demliğin üst kısmında birikir. Isınan su yukarı doğru çıkmaya başladığında kahve aroması en yoğun şekilde hissedilir.
Damak zevkine uygun olarak ilave edilen kahve miktarı azaltılıp artırılabilir. Suyun buharlaşacağı göz önünde tutulduğunda fazla su koymak iyi bir fikirdir. Demleme işleminden sonraki en önemli püf nokta kahveyi hemen tüketmemektir. Kahve ve su oranının ideal dengeye ulaşması için birkaç dakika beklemek gerekir. Hazırlanan filtre kahve 1-2 saat içinde tüketilmelidir.
Kaynak: https://www.ventrepublic.com/filtre-kahve-demleme/
Kahve makinesiyle demleme en klasik yöntemdir. Bu yöntem kullanılarak birden fazla fincan aynı anda içime hazırlanabilir. Birbirinden farklı aromalara sahip taze öğütülmüş bir kahveyi demlemek sanattır. Keyifli bir fincan kahve hazırlamadan önce cevabı bulunması gereken sorular şunlardır:
- Kahve hangi incelikte öğütülmelidir?
- Kahve ve su miktarı ne kadar olmalıdır?
- Filtre kahve demlemek için hangi kahve tercih edilmelidir?
- Filtre kahve demlerken suyun kalitesi önemli midir?
Filtre Kahve İçin Su Kalitesi
Suyun kalitesi filtre kahve lezzetini doğrudan etkiler. Yumuşak suda demlenen kahve asidi en üst seviyede açığa çıkar. Sert sudaysa asitler nötrleşir. Orta sertlikte taze su her zaman en ideal sonucun yakalanmasını sağlar.
Demleme Yöntemine Uygun Öğütme Ayarı
Öğütme işlemi kahve keyfinin taçlanmasını sağlar. Bir kahve değirmeni yardımıyla demlemeden hemen önce sadece yeterli miktarda öğütme için aynı boyutlarda kahve çekirdekleri kullanılmalıdır.
- Kahve çekirdekleri içine hapsolan aroma çekirdekler küçülüp öğütüldükçe açığa çıkar.
Filtre Kahve ve Su Oranı Nasıl Belirlenir?
Fincan başına ne kadar çok kahve konursa lezzet ve aroma artmaz tam tersine acılık oluşur.
- Filtre kahve ve su oranı 125 ml su ve 7 gram kahvedir.
Filtre kahve demlerken;
- Kullanılacak filtrenin hafif nemlendirilmesi
- Filtreye istenen kahvenin eklenmesi ve
- Demleme hangi ekipmanla gerçekleşiyorsa işleme başlanması gerekir.
Kahvenin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kahvenin üzerine su dökerken yüzeyde kabuk şekli oluşursa demlemede kullanılan kahve taze demektir. Taze kahvede bulunan karbondioksit, suyla temas ettiğinde baloncuklar oluşacaktır.
Kahve Demleme Teknikleri
Hemen her evde bulunan ve biraz zaman ayrıldığında alışılan lezzetteki filtre kahveyi demleme fırsatı yaratan ekipmanlar, son dönemlerin en popüler yardımcıları arasında sayılır. Kullanım kolaylığı ile kısa sürede lezzetli kahveler yudumlamaya yardımcı olan French Press, en sevilen kahve demleme ekipmanıdır.
- French Press İle Kahve Demleme
French pressle ön hazırlık: Kullanılmadan önce demliğin kaynar suyla ıslatılması kahvenin demleme boyunca daha sıcak kalmasına yardımcıdır.
French presste doğru öğütme ayarı: Tadı yoğun ve nüanslı olan french press kahvesi, bu farklı kahve çekirdeklerinin suyla uzun süre temas halinde kalmasından yakalar. İdeal öğütme formu deniz tuzu kalınlığında olmalıdır.
French press için kahve miktarı: Filtre kahve ve su oranı 125 ml su ve 7 gram kahvedir. Bu oran hazırlanacak fincan sayısına ve pressin büyüklüğüne göre değiştirilebilir. Sert içim tercih edenler kahve miktarını 8 grama çıkarabilirler.
French presste kahve demleme: Öğütülmüş toz kahve demliğe konur. Su ilave edilir. Bir tahta kaşık yardımıyla altın sarısı renk elde edilene kadar karıştırma yapılır. Sıcak su doldurulur ve ideal demleme için 4-6 dakika beklenir. Demleme pistonu yavaş hareketlerle aşağı itilir ve kahve fincana alınır.
- Makinesiz Filtre Kahve Yapımı
Kahve filtresinin hazneye yerleşimi: Filtre tutucusu uygun bir demleme haznesinin içine yerleştirilir. Kâğıdın tadının kahve tadının önüne geçmemesi için filtre ıslatılır ve demlikte biriken su boşaltılır.
Orta öğütülmüş kahve kullanımı: Filtre tutucusuyla kahve demlerken orta öğütülmüş kahve çekirdeği kullanılması tavsiye edilir. Öğütme ayarı kahve tadına etki eden en önemli unsurdur.
Filtreye kahve eklenmesi: Filtre kahve demleme için önerilen miktarda kahve ve su demleme haznesinin içine yerleştirilir.
Son adım kahve yapımı: Öğütülmüş kahve demliğe konduktan sonra üstünü örtene kadar su ilave edilir ve kahvenin kabarması beklenir. Son olarak yeterli miktarda su ilave edilerek demleme işlemi gerçekleştirilir.
- Espresso Pot İle Kahve Yapımı
Espresso potuyla ön hazırlık: Potu ocağa almadan önce demlik kısmı suyla doldurulur.
Orta öğütülmüş kahve kullanımı: Espresso potu için ideal öğütme çok ince olan espresso kahvesinden kalın ve french pressten ince olanıdır.
Espresso potta kahve miktarı: Kahve miktarı ayarlaması en kolay olan demleme ekipmanı espresso potudur. Metal filtre dolana kadar kahve eklenebilir. Parmaklar yardımıyla basınç uygulanabilir.
Espresso potuyla kahve yapımı: Alt ve üst kısım birbirine geçirilir. Pot ocak üstüne yerleştirilir. Ocak ısısı orta ateşte olmalıdır. Su kaynamaya başlar başlamaz kahveden geçer ve demliğin üst kısmında birikir. Isınan su yukarı doğru çıkmaya başladığında kahve aroması en yoğun şekilde hissedilir.
- Filtre Kahve Makinesi Kullanımı
- İlk olarak hazneye su konur.
- Filtrenin bulunduğu bölüme kahve ilave edilir.
- Düğmeye basılarak demleme işlemi başlatılır.
Damak zevkine uygun olarak ilave edilen kahve miktarı azaltılıp artırılabilir. Suyun buharlaşacağı göz önünde tutulduğunda fazla su koymak iyi bir fikirdir. Demleme işleminden sonraki en önemli püf nokta kahveyi hemen tüketmemektir. Kahve ve su oranının ideal dengeye ulaşması için birkaç dakika beklemek gerekir. Hazırlanan filtre kahve 1-2 saat içinde tüketilmelidir.
- Köpük Köpük Türk Kahvesi Hazırlığı
- Pudra şekeri kalınlığında öğütülmüş kahve çekirdeğinin kullanıldığı Türk kahvesi için ideal ölçü; 1 fincan için su ve tepeleme dolu 1 çay kaşığı kahvedir.
Kaynak: https://www.ventrepublic.com/filtre-kahve-demleme/