Eskiden sadece kafe ve restoranlarda içtiğimiz filtre kahve, espresso, americano, latte ve cappuccino gibi en sevilen kahveleri, son birkaç yıldır ev tipi makineler sayesinde kendimiz de yapabiliyoruz. Ama pandemi nedeniyle mekânlar kapanınca herkes hızlı bir şekilde kendi evinin baristası oldu, yeni nesil kahvelerin sunulup içildiği evlerimiz, birer mini kahve dükkânına dönüştü. Kendi damak zevkine uygun kahveyi yapmanın tadını alan, değişik yörelerin çekirdeklerini keşfeden kahveseverlerin sayısı hızla arttı. Peki, en leziz kahveleri nasıl yaparız? Kahve makinesi seçerken neye dikkat edeceğiz?
İşte sizlere evde yapabileceğiniz basit tarifler:
Espresso: Birçok kahvenin ana maddesi. Espresso ve espresso bazlı kahveleri yapmak için bir makineye ihtiyacınız var ama kapsül kahve makinelerini de kullanabilirsiniz. Taze kavrulup doğru incelikte çekilmiş doğru kahve, doğru basınç, doğru gramajla birleşince iş tamamdır.
Americano: 180-200 ml ölçekli fincanınıza bardağın 2/3’ü oranında sıcak su, üzerine de 1-2 ölçü espresso koyun. Americano, 2. Dünya Savaşı’nda İtalya’daki Amerikan askerlerinin espresso’yu sert bulup suyla seyreltmesiyle bulundu.
Caffe latte: 2 ölçü espresso üzerine köpürtülerek krema kıvamına getirilmiş sıcak süt konur.
Cappuccino: Espresso, üzerine sıcak süt, en üste de konulan süt köpüğüyle üç katmanlı bir kahve... Cappucino yaparken, sütün ısısının 70 dereceyi geçmemesine özen gösterin.
Flat white: Avustralya menşeli bir kahve çeşidi. Süt ve espresso oranı önemli. Fincanınıza 60 ml espresso koyduysanız, 120 ml süt ekleyin.
Macchiato: Espresso üzerine sadece süt köpüğü eklenmesiyle elde edilir.
Espresso cortado: Flat white’tan daha sert bir kahve. 60 ml espresso üzerine 60 ml süt eklenir.
Cafe con miel: Fransa ve İspanya’da popüler. Geleneksel tarifte filtre kahve kullanılır. Isıtılmış 50 ml süte bir dolu yemek kaşığı bal ve yarım çay kaşığı vanilya özütü ilave edip karıştırın. Bu karışımı taze demlenmiş 100 ml filtre kahvenize yavaş yavaş ekleyin. Tarçın serperek servis yapın.
Ca phe tru’ng: Vietnam’a özgü bu kahve için filtre kahvenizi demleyin. Kahveniz, kullanacağınız fincanın yarısından bir miktar daha fazla olursa yeterli. Ayrı bir kapta 2 yumurtanın sarısını üzerine 1 tatlı kaşığı tozşeker ilave edip iyice mikserle çırpın. Vanilya ve 2 yemek kaşığı yoğunlaştırılmış süt ilave edip çırpmaya devam edin. Normal süt de kullanabilirsiniz. Yoğun kıvama geldiği an filtre kahve karışımınız içine bu yaptığınız karışımı ilave edin. Değişik bir lezzet. Bana tiramisuyu anımsatıyor.
Çikolatalı Kahve:
Çocuklar için: Bir cezvede sütü ısıtın, içine çikolata koyup eritin. Klasik bir Türk kahvesi pişirin, pişirdiğiniz kahveyi bir filtre yardımıyla süzüp yaptığınız çikolatalı süte ilave edip servis edin.
MAKİNE ALIRKEN KRİTERİMİZ NE OLMALI?
- Bir espresso makinesi alacaksanız, servisinin yaygınlığını ve kullanıcı yorumlarını araştırın. Bence en önemlisi iyi bir değirmeninizin olması. Kahveyi doğru incelikte öğütemeyen amatör değirmenler işinizi zorlaştırabilir.
- Filtre kahve makinelerinde, filtre kâğıtlarını dünyaca ünlü markaların ürünlerinden tercih ederseniz tadı bozulmaz. Metal filtreli seçenekler de var ama temizliği ve kullanımı kolay olsa da uzun vadede deforme olabiliyorlar.
- Bütün makinelerin hem kireç hem süt yolları hem de kahve yolu temizlikleri de önemli. Bunu basitçe kendiniz rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bu bakımı periyodik olarak yaptığınızda çoğu makine senelerce sorunsuz çalışacaktır.
İşte sizlere evde yapabileceğiniz basit tarifler:
Espresso: Birçok kahvenin ana maddesi. Espresso ve espresso bazlı kahveleri yapmak için bir makineye ihtiyacınız var ama kapsül kahve makinelerini de kullanabilirsiniz. Taze kavrulup doğru incelikte çekilmiş doğru kahve, doğru basınç, doğru gramajla birleşince iş tamamdır.
Americano: 180-200 ml ölçekli fincanınıza bardağın 2/3’ü oranında sıcak su, üzerine de 1-2 ölçü espresso koyun. Americano, 2. Dünya Savaşı’nda İtalya’daki Amerikan askerlerinin espresso’yu sert bulup suyla seyreltmesiyle bulundu.
Caffe latte: 2 ölçü espresso üzerine köpürtülerek krema kıvamına getirilmiş sıcak süt konur.
Cappuccino: Espresso, üzerine sıcak süt, en üste de konulan süt köpüğüyle üç katmanlı bir kahve... Cappucino yaparken, sütün ısısının 70 dereceyi geçmemesine özen gösterin.
Flat white: Avustralya menşeli bir kahve çeşidi. Süt ve espresso oranı önemli. Fincanınıza 60 ml espresso koyduysanız, 120 ml süt ekleyin.
Macchiato: Espresso üzerine sadece süt köpüğü eklenmesiyle elde edilir.
Espresso cortado: Flat white’tan daha sert bir kahve. 60 ml espresso üzerine 60 ml süt eklenir.
Cafe con miel: Fransa ve İspanya’da popüler. Geleneksel tarifte filtre kahve kullanılır. Isıtılmış 50 ml süte bir dolu yemek kaşığı bal ve yarım çay kaşığı vanilya özütü ilave edip karıştırın. Bu karışımı taze demlenmiş 100 ml filtre kahvenize yavaş yavaş ekleyin. Tarçın serperek servis yapın.
Ca phe tru’ng: Vietnam’a özgü bu kahve için filtre kahvenizi demleyin. Kahveniz, kullanacağınız fincanın yarısından bir miktar daha fazla olursa yeterli. Ayrı bir kapta 2 yumurtanın sarısını üzerine 1 tatlı kaşığı tozşeker ilave edip iyice mikserle çırpın. Vanilya ve 2 yemek kaşığı yoğunlaştırılmış süt ilave edip çırpmaya devam edin. Normal süt de kullanabilirsiniz. Yoğun kıvama geldiği an filtre kahve karışımınız içine bu yaptığınız karışımı ilave edin. Değişik bir lezzet. Bana tiramisuyu anımsatıyor.
Çikolatalı Kahve:
- 1 kahve fincanı türk kahvesi
- 1-2 parça bitter çikolata (Tercihe göre sütlü çikolata)
Evde yapılabilecek lezzetli kahve tarifleri arasında gösterilebilecek olan bir diğer lezzet ise çikolatalı Türk kahvesi. Türk kahvesinin muhteşem kokusunun çikolatanın tadı ile buluştuğu bu tarif için dilerseniz bitter çikolata kullanabilirsiniz.
Tarçınlı Kahve
- 1 Su bardağı kahve
- 1 çubuk tarçın ya da tercihe göre 1 çay kaşığı toz tarçın
- Tercihe göre göz kararı süt (Mide rahatsızlığın varsa laktozsuz süt ekleyebilirsin)
- 1 çay kaşığı bal
Çocuklar için: Bir cezvede sütü ısıtın, içine çikolata koyup eritin. Klasik bir Türk kahvesi pişirin, pişirdiğiniz kahveyi bir filtre yardımıyla süzüp yaptığınız çikolatalı süte ilave edip servis edin.
MAKİNE ALIRKEN KRİTERİMİZ NE OLMALI?
- Bir espresso makinesi alacaksanız, servisinin yaygınlığını ve kullanıcı yorumlarını araştırın. Bence en önemlisi iyi bir değirmeninizin olması. Kahveyi doğru incelikte öğütemeyen amatör değirmenler işinizi zorlaştırabilir.
- Filtre kahve makinelerinde, filtre kâğıtlarını dünyaca ünlü markaların ürünlerinden tercih ederseniz tadı bozulmaz. Metal filtreli seçenekler de var ama temizliği ve kullanımı kolay olsa da uzun vadede deforme olabiliyorlar.
- Bütün makinelerin hem kireç hem süt yolları hem de kahve yolu temizlikleri de önemli. Bunu basitçe kendiniz rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Bu bakımı periyodik olarak yaptığınızda çoğu makine senelerce sorunsuz çalışacaktır.