Temel bileşeni süt, şeker, yağ ve stabilizatör olan dondurma tartışmasız en sevilen gıda maddelerinden biridir. Dondurmanın kalitesini belirleyen temel unsur dondurma üretiminde kullanılan maddelerin kalitesidir. Ancak en kaliteli sütün kullanılması doğru dondurma yapılabileceği anlamına gelmez. Doğru dondurmadan bahsedebilmek için; hammaddenin ve malzemenin niteliğine ve kalitesine, kullanılan yağın niteliğine, kaynağına ve miktarına, hacim artış miktarına ve buz kristallerinin yapısına bakılması gerekir.
Dondurmanın temel hammaddesi olan süt aynı zamanda en önemli bileşen olma özelliğine sahiptir. Süt yaşam açısından en gerekli besinlerden biri olup birçok besin elementini yeterli ve dengeli bir şekilde içerir. Hayvanların ırkı, bakım yeri, beslenme bileşenleri gibi farklı faktörler sütün kalitesini etkiler. Sütün güvenilir tek bir kaynaktan sağlanması çok önemlidir. Dondurma yapımında inek, keçi, koyun ve manda sütü kullanılabilir. Bu sütlerin farklılıkları içerdikleri yağ miktarı, kuru madde oranları, laktoz, protein gibi bileşenler noktasında ortaya çıkar. Bununla birlikte doğru dondurma için inek sütü ideal süt kaynağı olarak kabul edilir. Kullanılan süt kesinlikle antibiyotik içermemeli, su katılmamış olmalı, %3.5-4.1 aralığında yağ oranına sahip olmalıdır. Dondurma üretiminde kaliteli kristal taş şeker kullanılmalıdır. Şeker miktarının aşırı olması dondurmanın ucuz ve sağlıksız olmasına neden olur.
Süt esaslı dondurmaların çeşitlendirilmesi için farklı maddeler kullanılabilir. Bunlar vanilya, Antep fıstığı, damla sakızı, kavun, fındık, beyaz badem, hindistan cevizi, yer fıstığı, mango, karamel, ceviz gibi lezzetler olabilir. Bu malzemelerin de yine kaliteli ürünlerden seçilmesi gerekmektedir. Meyvelerin pestisit zehiri içermeyen tarımsal ürünler olması kuruyemişlerin de aflatoksin içermemesi çok önemlidir.
Dondurmanın Faydaları
Dondurma yağ, karbonhidrat ve protein yönünden zengin bir besin kaynağı olmasına rağmen dondurmada kullanılan yağ kaynağının taze süt kaymağı olmasına özen gösterilmelidir. Dondurmanın içerisinde B12, B6İ D ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok farklı vitamin bulunur. Fosfor ve kalsiyum yönünden zengin bir besin kaynağı olduğu için özellikle diş ve kemik kaynağı açısından oldukça yararlıdır. Menopoz döneminde ve sonrasında düzenli olarak yaz kış tüketilen dondurma kadınlarda kemik erimesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Katkısız dondurmanın düzenli ve sık aralıklarla tüketilen katkısız dondurma kilo almadığı gibi oldukça etkili bir enerji kaynağıdır. Adet dönemi öncesi başlayan çeşitli sendromların oluşumunu engelleyen dondurma psikolojik duygu geçişleri çin de adeta ideal bir ilaç görevini üstlenir. İçerdiği karbonhidratlar sayesinde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin salgılanmasını, sağlıklı düzeyde kalmasını, daha huzurlu ve stressiz bir yaşam imkanı sağlar. Önemli bir antioksidan olarak bağışıklık sistemini düzenler. Ayrıca yaygın kanının aksine dondurma boğaz ağrısına ve enfeksiyonlara neden olmaz. Kaliteli ve doğal malzemelerden üretilen yani katkı maddesi, GDO, koruyucu, aroma, renklendirici içermeyen, içindeki sütte antibiyotik bulunmayan, kullanılan kuruyemişlerde aflatoksin, meyvelerde pestisit olmayan dondurmalar tüketilebilecek en sağlıklı besin maddelerinden biri olma özelliğine sahiptir.
Sorbe Nedir?
Sorbe en genel şekliyle süt ve kaymak gibi süt ürünlerini içermeksizin meyve, meyve püresi, su ve şeker kullanılarak yapılan donuk tatlı olarak tanımlanabilir. Sorbenin dondurmadan farkı içinde süt ve süt ürünlerinin olmamasıdır. Sorbe tüm meyvelerle yapılabilmesine rağmen her meyveyle sorbe yapılışında aynı formül ve teknik uygulanmaz. Bunun en önemli nedeni her meyvenin aynı şeker oranına sahip olmamasıdır. Ayrıca her meyve farklı kuru madde ve lif oranına sahiptir. Bu yüzden her meyveden sorbe yapılırken farklı formüller uygulanması ile en iyi sonuçlar alınabilir.
Sorbe yapımında kullanılan meyve mutlaka olgun olmalıdır. Meyveden gelen su ile eklene sudan gelen su moleküllerinin yapısı ince buz kristallerine sahip olacak şekilde dondurulması önemlidir. Eğer sorbede iri buz kristalleri bulunuyorsa başarılı bir sorbeden söz edilmesi mümkün değildir. Kalitesiz ham madde kullanılması, formülde hata yapılması, yanlış bir üretim tekniği kullanılması, profesyonel dondurma yapma makinelerinin kullanılmaması ve stabilizatör seçimi iri buz kristalleri oluşmasına neden olabilir. İri bu kristalleri ürünün lezzet dengesinin bozulmasına yol açabilir.
Hazz sektörünün yenilikçi isimlerinden biri olarak hazz.com.tr adresindeki Gelato&Sorbe kategorisinde; Hindistan Cevizli Gelato Dondurma, Sütlü Duble Kaymaklı Gelato Dondurma, Yer Fıstıklı Gelato Dondurma, Tahin Pekmezli Gelato Dondurma, Bauvian Mango Passion Fruit Sorbe, Bauvian Karamelli Cevizli Gelato Dondurma, Bauvian Kavunlu Gelato Dondurma, Bauvian Karamelize Bisküvili Gelato Dondurma, Bauvian Isparta Güllü Gelato Dondurma, Bauvian Damla Sakızlı Gelato Dondurma, Bauvian Tuzlu Karamelli Gelato Dondurma, Bauvian Kavrulmuş Fındıklı Gelato Dondurma, Bauvian Limonlu Sorbe, Bauvian Antep Fıstıklı Gelato Dondurma, Bauvian Çilekli Sorbe, Bauvian Bitter Belçika Çikolatalı Gelato Dondurma ve daha birçok ürüne yer vermektedir. En özel malzemeler kullanılarak ve hijyenik koşullara uygun şekilde üretimi yapılan ürünler lezzetleri ve kaliteleri ile ön plana çıkmaktadır. Siz de yalnızca dondurma ve sorbe değil diğer tüm Hazz ürünleri ile de tanışmak için https://www.hazz.com.tr/ adresini 7/24 ziyaret edebilirsiniz. Dilediğiniz ürünleri alışveriş sepetinize ekledikten sonra en kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde satın alım işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Dondurmanın temel hammaddesi olan süt aynı zamanda en önemli bileşen olma özelliğine sahiptir. Süt yaşam açısından en gerekli besinlerden biri olup birçok besin elementini yeterli ve dengeli bir şekilde içerir. Hayvanların ırkı, bakım yeri, beslenme bileşenleri gibi farklı faktörler sütün kalitesini etkiler. Sütün güvenilir tek bir kaynaktan sağlanması çok önemlidir. Dondurma yapımında inek, keçi, koyun ve manda sütü kullanılabilir. Bu sütlerin farklılıkları içerdikleri yağ miktarı, kuru madde oranları, laktoz, protein gibi bileşenler noktasında ortaya çıkar. Bununla birlikte doğru dondurma için inek sütü ideal süt kaynağı olarak kabul edilir. Kullanılan süt kesinlikle antibiyotik içermemeli, su katılmamış olmalı, %3.5-4.1 aralığında yağ oranına sahip olmalıdır. Dondurma üretiminde kaliteli kristal taş şeker kullanılmalıdır. Şeker miktarının aşırı olması dondurmanın ucuz ve sağlıksız olmasına neden olur.
Süt esaslı dondurmaların çeşitlendirilmesi için farklı maddeler kullanılabilir. Bunlar vanilya, Antep fıstığı, damla sakızı, kavun, fındık, beyaz badem, hindistan cevizi, yer fıstığı, mango, karamel, ceviz gibi lezzetler olabilir. Bu malzemelerin de yine kaliteli ürünlerden seçilmesi gerekmektedir. Meyvelerin pestisit zehiri içermeyen tarımsal ürünler olması kuruyemişlerin de aflatoksin içermemesi çok önemlidir.
Dondurmanın Faydaları
Dondurma yağ, karbonhidrat ve protein yönünden zengin bir besin kaynağı olmasına rağmen dondurmada kullanılan yağ kaynağının taze süt kaymağı olmasına özen gösterilmelidir. Dondurmanın içerisinde B12, B6İ D ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok farklı vitamin bulunur. Fosfor ve kalsiyum yönünden zengin bir besin kaynağı olduğu için özellikle diş ve kemik kaynağı açısından oldukça yararlıdır. Menopoz döneminde ve sonrasında düzenli olarak yaz kış tüketilen dondurma kadınlarda kemik erimesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Katkısız dondurmanın düzenli ve sık aralıklarla tüketilen katkısız dondurma kilo almadığı gibi oldukça etkili bir enerji kaynağıdır. Adet dönemi öncesi başlayan çeşitli sendromların oluşumunu engelleyen dondurma psikolojik duygu geçişleri çin de adeta ideal bir ilaç görevini üstlenir. İçerdiği karbonhidratlar sayesinde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotoninin salgılanmasını, sağlıklı düzeyde kalmasını, daha huzurlu ve stressiz bir yaşam imkanı sağlar. Önemli bir antioksidan olarak bağışıklık sistemini düzenler. Ayrıca yaygın kanının aksine dondurma boğaz ağrısına ve enfeksiyonlara neden olmaz. Kaliteli ve doğal malzemelerden üretilen yani katkı maddesi, GDO, koruyucu, aroma, renklendirici içermeyen, içindeki sütte antibiyotik bulunmayan, kullanılan kuruyemişlerde aflatoksin, meyvelerde pestisit olmayan dondurmalar tüketilebilecek en sağlıklı besin maddelerinden biri olma özelliğine sahiptir.
Sorbe Nedir?
Sorbe en genel şekliyle süt ve kaymak gibi süt ürünlerini içermeksizin meyve, meyve püresi, su ve şeker kullanılarak yapılan donuk tatlı olarak tanımlanabilir. Sorbenin dondurmadan farkı içinde süt ve süt ürünlerinin olmamasıdır. Sorbe tüm meyvelerle yapılabilmesine rağmen her meyveyle sorbe yapılışında aynı formül ve teknik uygulanmaz. Bunun en önemli nedeni her meyvenin aynı şeker oranına sahip olmamasıdır. Ayrıca her meyve farklı kuru madde ve lif oranına sahiptir. Bu yüzden her meyveden sorbe yapılırken farklı formüller uygulanması ile en iyi sonuçlar alınabilir.
Sorbe yapımında kullanılan meyve mutlaka olgun olmalıdır. Meyveden gelen su ile eklene sudan gelen su moleküllerinin yapısı ince buz kristallerine sahip olacak şekilde dondurulması önemlidir. Eğer sorbede iri buz kristalleri bulunuyorsa başarılı bir sorbeden söz edilmesi mümkün değildir. Kalitesiz ham madde kullanılması, formülde hata yapılması, yanlış bir üretim tekniği kullanılması, profesyonel dondurma yapma makinelerinin kullanılmaması ve stabilizatör seçimi iri buz kristalleri oluşmasına neden olabilir. İri bu kristalleri ürünün lezzet dengesinin bozulmasına yol açabilir.
Hazz sektörünün yenilikçi isimlerinden biri olarak hazz.com.tr adresindeki Gelato&Sorbe kategorisinde; Hindistan Cevizli Gelato Dondurma, Sütlü Duble Kaymaklı Gelato Dondurma, Yer Fıstıklı Gelato Dondurma, Tahin Pekmezli Gelato Dondurma, Bauvian Mango Passion Fruit Sorbe, Bauvian Karamelli Cevizli Gelato Dondurma, Bauvian Kavunlu Gelato Dondurma, Bauvian Karamelize Bisküvili Gelato Dondurma, Bauvian Isparta Güllü Gelato Dondurma, Bauvian Damla Sakızlı Gelato Dondurma, Bauvian Tuzlu Karamelli Gelato Dondurma, Bauvian Kavrulmuş Fındıklı Gelato Dondurma, Bauvian Limonlu Sorbe, Bauvian Antep Fıstıklı Gelato Dondurma, Bauvian Çilekli Sorbe, Bauvian Bitter Belçika Çikolatalı Gelato Dondurma ve daha birçok ürüne yer vermektedir. En özel malzemeler kullanılarak ve hijyenik koşullara uygun şekilde üretimi yapılan ürünler lezzetleri ve kaliteleri ile ön plana çıkmaktadır. Siz de yalnızca dondurma ve sorbe değil diğer tüm Hazz ürünleri ile de tanışmak için https://www.hazz.com.tr/ adresini 7/24 ziyaret edebilirsiniz. Dilediğiniz ürünleri alışveriş sepetinize ekledikten sonra en kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde satın alım işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.