Orta Toroslarda bulunması kaçınılmaz olan Bulumbuş bitkisi, İçinde kimyasal madde barındırmamakla birlikte dağ ve bağlarda kendi haline büyüyüp yetişmesiyle ağrı azaltıcı özelliği ile biliniyor.
Türlü türlü ağrı ve birçok hastalıklara şifa veren ve soğanlı yapısı ile dikkat çeken şifalı bitki, karaman semt pazarlarında köylülerin sergilediği tezgahlarda yerini aldı.
Kilogram fiyatı 15 TL’den alıcı bulan şifalı bitki eklemlerdeki ağrıları azalttığı için kişinin rahatlamasına da olanak tanıyor.
Ayrıca kökü ve yapraklarında ise kaygan kıvamda sıvı bulunan burlumbuş bitkisi, yemek, salata ve çorba gibi amaçlarla da kullanılıyor.
Karaman ve kırsalında isteğe göre çiğ olarak tüketilen bitki börek içinde tercih edilirken, bölgede yaşamını sürdüren insanların da geçim kaynaklarından biri olabiliyor.
Bulumbuş otunun faydaları nelerdir?
Lezzeti sayesinde birçok kişi tarafından tüketilen bu bitki aynı zamanda ağrı hafifletici etkisi ile de bilinmektedir. Eklem bölgelerinde meydana gelen ağrıların azalması konusunda yardımcı olmaktadır. Eklem ağrıları genel olarak yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat yaş faktörü kesin neden olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda sakatlanmalar ya da kireçlenme, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi farklı nedenlere bağlı olarak eklem bölgelerinde ağrılar meydana gelebilir. Burlumbuş jeli, otunun yapraklarındaki sıvılardan elde edilen ve sürüldüğü bölgede onarıcı birtakım etkiler sayesinde ağrıların hafiflemesine yardımcı olan bir üründür. Ağrıların daha az hissedilmesini sağlayarak kişinin gün içerisinde rahat hareket edebilmesine yardımcıolurken, Kasılmaları da önlemeye destek olmaktadır.