Kış aylarının vazgeçilmez sıcak içeceklerinden olan salep, mükemmel bir şifa deposu.
Özellikle tarçın ve sütle tüketilen salep aslında bir bitkiden elde edilen tozdur. Kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biri olan salebin lezzetinin yanında sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmiyor.
22 yıldır bu işle uğrasan salep ustası Hanifi Saygılı ile yaptığımız röportajda salebin nasıl yapıldığı ve vücuda olan faydalarından bahsetti.
Soğuk havaya elverişli ve birçok iklimde yetiştiğini söyleyen Hanifi Saygılı, “Salep orkide çiçeğinin kökünden alınır. Kumlu ve kireçli toprakları seven bu bitki evde saksı içinde de yetiştirilebilir. Fazla suyu sevmez fakat nemli kalmalıdır. Ekildikten sonra ise güneşi sever. Eylül aylarında ekilir, çiçeği ise nisan ve haziran aylarında açar. Bu dönemde ise hasat yapılır. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde yetişir. Antalya çevresi, iç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi farklı yerlerde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kahramanmaraş’ta daha çok yetişir. Çünkü Kahramanmaraş dondurması ile meşhur ve dondurmanın hammaddesi saleptir.” dedi.
SALEP NASIL YAPILIR?
Salep bitkisini topladıktan sonra sütle karıştırıp pişirildiğini ve sonrasında ipe dizilip kurumaya bırakıldığını söyleyen Hanifi Saygılı, iyi bir salebin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Salep yapımı için, sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Salep ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın. Hafiften kaynayan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Topaklanma oluşmaması için sürekli karıştırın. Kaynadıktan 10 dakika sonra süt köpüklenmeye başlar ve koyu bir kıvam alır. Hazırladığınız salebi fincanlara doldurduktan sonra üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.”
SALEBİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Salebin vücuda birçok faydası olduğunu söyleyen Saygılı, en çok bilinenlerini şöyle sıraladı:
Özellikle tarçın ve sütle tüketilen salep aslında bir bitkiden elde edilen tozdur. Kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biri olan salebin lezzetinin yanında sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmiyor.
22 yıldır bu işle uğrasan salep ustası Hanifi Saygılı ile yaptığımız röportajda salebin nasıl yapıldığı ve vücuda olan faydalarından bahsetti.
Soğuk havaya elverişli ve birçok iklimde yetiştiğini söyleyen Hanifi Saygılı, “Salep orkide çiçeğinin kökünden alınır. Kumlu ve kireçli toprakları seven bu bitki evde saksı içinde de yetiştirilebilir. Fazla suyu sevmez fakat nemli kalmalıdır. Ekildikten sonra ise güneşi sever. Eylül aylarında ekilir, çiçeği ise nisan ve haziran aylarında açar. Bu dönemde ise hasat yapılır. Türkiye’nin neredeyse her bölgesinde yetişir. Antalya çevresi, iç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi farklı yerlerde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kahramanmaraş’ta daha çok yetişir. Çünkü Kahramanmaraş dondurması ile meşhur ve dondurmanın hammaddesi saleptir.” dedi.
SALEP NASIL YAPILIR?
Salep bitkisini topladıktan sonra sütle karıştırıp pişirildiğini ve sonrasında ipe dizilip kurumaya bırakıldığını söyleyen Hanifi Saygılı, iyi bir salebin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: “Salep yapımı için, sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Salep ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın. Hafiften kaynayan sütün içerisine salepli karışımı ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Topaklanma oluşmaması için sürekli karıştırın. Kaynadıktan 10 dakika sonra süt köpüklenmeye başlar ve koyu bir kıvam alır. Hazırladığınız salebi fincanlara doldurduktan sonra üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.”
SALEBİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Salebin vücuda birçok faydası olduğunu söyleyen Saygılı, en çok bilinenlerini şöyle sıraladı:
- Bronşit ya da mide hazımsızlıkları gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
- İştah açar ve zihni güçlendirir.
- Öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılır.
- Kabızlığı önler.
- Vücut sıcaklığını artırır.
- Kilo verdirmeye yardımcı olur.
- Baş ağrısına iyi gelir.
- Cilt sağlığını korur.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- Özellikle kış aylarında tüketildiğinde grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Kalbin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Maske çeneye değil, burun ve ağıza takılacak.