ÖZEL HABER
06 Eylül 2021 - 16:26
Başkışla köyünde üzüm pekmezinin zahmetli yolculuğu başladı
Karaman’a bağlı Başkışla köyünde geleneksel yöntemlerle hazırlanan üzüm pekmezinin sofraya uzanan zahmetli yolculuğu başladı.
ÖZEL HABER
06 Eylül 2021 - 16:26
Karaman’a bağlı Başkışla köyünde geleneksel yöntemlerle hazırlanan üzüm pekmezinin sofraya uzanan zahmetli yolculuğu başladı.
Doğallıktan taviz vermeden geleneksel metotlar kullanarak üzümü pekmeze dönüştürüyor. Bağlardan toplanan üzümler, yıkanıp sapından ayrıldıktan sonra çuvallara doldurarak üzerine killi toprak dökülüyor. Çizmelerle ezerek suyunu çıkaran üreticiler, elde ettikleri suyu da odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Kazanlarda bir gece bekletilerek pekmezin kıvamlı olması sağlanıyor. Daha sonra tekrar odun ateşinde iyice kaynatıldıktan sonra koyulaşan ve rengi siyaha dönen üzüm pekmezi, 5 gün güneş altında üzeri bez ile örtülerek bekletildikten sonra hazır hale geliyor. Cam kavanozlara konarak raflarda yerini alan doğal üzüm pekmezi, kış aylarında özellikle sabah kahvaltılarında sofralardaki yerini alıyor.
Başkışla Köyünde pekmez kaynatan Kerim Tekin’e ne yaptıklarını sorduğumuzda şu sözlere yer verdi; “Atalarımızdan gelen bir gelenek. Tamamı doğal. Hiçbir gübre, ilaç ve hormon olmadan yetişen 1 buçuk asırlık Başkışla Pekmezi yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Doğallıktan taviz vermeden geleneksel metotlar kullanarak üzümü pekmeze dönüştürüyor. Bağlardan toplanan üzümler, yıkanıp sapından ayrıldıktan sonra çuvallara doldurarak üzerine killi toprak dökülüyor. Çizmelerle ezerek suyunu çıkaran üreticiler, elde ettikleri suyu da odun ateşinde büyük kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Kazanlarda bir gece bekletilerek pekmezin kıvamlı olması sağlanıyor. Daha sonra tekrar odun ateşinde iyice kaynatıldıktan sonra koyulaşan ve rengi siyaha dönen üzüm pekmezi, 5 gün güneş altında üzeri bez ile örtülerek bekletildikten sonra hazır hale geliyor. Cam kavanozlara konarak raflarda yerini alan doğal üzüm pekmezi, kış aylarında özellikle sabah kahvaltılarında sofralardaki yerini alıyor.
Başkışla Köyünde pekmez kaynatan Kerim Tekin’e ne yaptıklarını sorduğumuzda şu sözlere yer verdi; “Atalarımızdan gelen bir gelenek. Tamamı doğal. Hiçbir gübre, ilaç ve hormon olmadan yetişen 1 buçuk asırlık Başkışla Pekmezi yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir